Higijena

pranje zuba

Kako da operete Vaše zube pravilno?

Pravilno pranje traje barem dva minuta – to je tačno, 120 sekundi! Većina odraslih ne dolaze ni blizu toj cifri. Da biste dobili osećaj za vreme koji je važan, pokušajte da koristite štopericu. Da biste pravilno oprali zube, koristite kratke, nežne poteze, naročito u  teško pristupačnoj zoni  i području oko plombi, krunica ili implantata. Koncentrišite se na temeljno čišćenje svakog dela, na sledeći način:

 

      1.Očistite spoljašnje površine gornjih zuba,a zatim površinu donjih zuba
     2.Očistite unutrašnje površine gornjih zuba, a zatim površinu donjih zuba
     3.Očistite grizne (zvakače)površine
     4 Za svežiji dah, potrudite se  da operete svoj jezik

Postavite četkicu pod uglom od  45 °,tako da polovine radnog dela ćetkice bude na vašoj gingivi a pola na vašem zubu.Zatim krenite sa ćisčenjem zube od gingive prema zubu u gornjoj vilici u smeru kao kada ‘’kiša pada’’ a u donjoj vilici kao kado ‘’trava raste’’.Naravno ako koristite medium ili soft ćetkice a ako posedujete ultrasoft  pokreti moraju biti rotacioni.Nežno dodirnite jezik za uklanjanje bakterija i osvežiti dah.

Koji tip četkica treba da koristimo?

Većina stomatoloških stručnjaka se slažu da je meka četkica najbolja za uklanjanje plaka i ostataka hrane sa vaših zuba. Mala glava četkice je bolje, jer ona bolje može da dostigne sve delove usta, uključujući i teško pristupačna mesta u vilici. Za mnoge, elektronsko četkica je dobra alternativa,ona može da uradi bolji posao za čišćenje zuba, naročito za one koji imaju problema sa ćetkicom ili koji imaju ograničenu upotrebu spretnosti. Da biste pronašli pravu  četkicu za vas, posavetujte se sa vašim stomatologom.

Koliko je važno koristiti pastu za zube?

Važno je da koristite pastu za zube koja vam odgovara. Danas postoji širok izbor pasti za zube, dizajnirane za mnoge uslove, uključujući i šupljine,i promene kao gingivitis, kamenac, pigmenti i osetljivost zuba. Pitajte svog stomatologa koja pasta za zube je pravo rešenje za vas.
Trebalo bi da zamenite četkicu novom kada to počne da pokazuje indikator, ili svaka tri meseca, šta god istekne prvo. Takođe je veoma važno da se promeni četkice za zube nakon što se deformisala, jer može da prikupi bakterije koje mogu dovesti do infekcije.

Sa postovanjem Dr Nemanja Vranic


Follow Us!